מי זקוק למדרסים?
מה הקריטריונים למדרסים?
שלושה קווים מנחים כדאי לשקול.
1. כאבים. רבים הם הגורמים שיכולים להשפיע על מבנה כף הרגל. במבט כללי על כפות הרגליים נוכל לראות שמראה כף הרגל והפתולוגיות ("בעיות") שכף הרגל מציגה איננה בהכרח עומדת בהתאמה לתלונות או חוסר תלונות של המטופל. מכאן שסיבה טובה ראשונה היא כאבים. אם יש כאבים הקשורים למבנה כף הרגל יש לראות רופא שישקול אם יש להתאים מדרסים.
2. יש מי שנאלץ להחליף נעליים מדי מספר חודשים או חצי שנה כתוצאה מעיוות מהיר של הנעל. עיוות זה מאיד על מבנה כף הרגל שבתוך הנעל, מיבנה הדורש התייחסות בין אם בעזרת מדרס ובמקרים מאד קיצוניים בעזרת נעל בבניה אישית. במקרה כזה על רופא אורתופד מומחה כף רגל וקרסול לקבוע את האפשרות העדיפה ולהמליץ על אופן בנית המדרס או הנעל.
3. וכאן הדעות חלוקות. קשת אורכית (מידיאלית) מאד גבוהה. מבנה כף רגל כזו יהיה בדרך כלל רחב ו"שמנמן" ויבוא לידי ביטוי בכף רגל קטנה יחסית ובעיות בגב כף הרגל באזור שרכת הנעליים. ( Cavus Foot ). כאשר מבנה הקשת גבוהה אך איננו חמור, יש הטוענים שיש להתוות מדרסים מאחר ומופעלים לחצים חזקים על מרכז כף הרגל ושהתמיכה באזור זה תוכל למנוע. בעיקרון "גבוהה יכול לרדת לנמוך" עם השנים, ומכאן הצורך בתמיכה.
מעבר לחשיבה זו הרי שקימות פתולוגיות ("בעיות") רבות. המורכבות גדולה מאד. מבנה כף הרגל מושפע או משפיע על שרשת המפרקים מעל כף הרגל (קרסול, ברך וירך) ומבינה העצמות שמעל כף הרגל (שוק וירך). בנוסף לכך רמת הפעילות מהווה שיקול שיש להתחשב בו בבחירת סוג המדרס ומבנהו. אדם העומד כל היום בעבודתו יקבל מדרס אחר מזה שרץ מדי שבע מרחקים ארוכים או שיבחר סוג אחר לטיפול בבעיה שונה לחלוטין מהקודמות כגון כף רגל סוכרתית.
ילדים: שאלה נוספת העולה פעמים רבות היא האם ילדים זקוקים למדרסים. תחילה יש להבין שההליכה של האדם נלמדת ומתגבשת במשך 7 שנות חיו הראשונות. כן, 7 שנים! כף רגל של התינוק עוברת שלבי גדילה ותציג כף רגל שטוחה בשלבי העמידה / הליכה הראשונית. רוב הקהילה הרפואית איננה מציעה התערבות בעזרת מדרסים עד לגיל 3 אלא אם מעורבת פתולוגיה אחרת ומורכבת שעלולה לאחר את התפתחות העמידה / הליכה. אם יש ספקות – מומלץ לראות מומחים בהתפתחות הילד.
מבוגרים: מבוגרים רבים יגבילו את ההתניידות שלהם כתוצאה מכאבים בכף הרגל. לרוב ניתן לפתור כאבים אלו בפשטות. הרבה פעמים יגרם הכאב כתוצאה מבעיות עוריות הנובעות משינויים מבניים גרמיים (במפרקים בתוך כף הרגל). תמיכה נכונה במבנה כף הרגל ויצירת משטח דריכה נוח ונעים יועילו מאד ויחזירו את הפעילות לקדמותה, במידת האפשר.
מסקנה: לא כולם זקוקים למדרסים. המדרסים נועדו לאפשר פעילות נטולת כאבים ומגבלות בכל גיל. ואם כבר יש לכם מדרסים – לא כואב! הרי הם עושים את העבודה, כן כואב עם המדרסים, חזרו אל היצרן שיתקנם.
בהצלחה
מיכאל אלכסנדר
מדרסים
אנו מיצרים מדרסים מסוגים שונים, כל סוג מותאם אישית לאינדיקציות הספציפיות של כל לקוח, על ידי מיכאל אלכסנדר שהוסמך לנושא Pedorthics (כף רגל וקרסול) באוניברסיטת טמפל שבפילדלפיה Temple Univesity School Of Podiatric Medicine
במדרסים פונקציונאליים או ביומכניים תתבצע בדיקה תחילה ושיטת לקיחת המידות תהיה בהתאם לאינדיקציות, ראה מאמר באתר: מידות למדרסים – שיקולים.
סוגי מדרסים:
מדרס לפעילות יום יומית: מדרס עם ציפוי PPT המתקן מנחים ועושה שימוש בחומרים התואמים לאינדיקציות.
מדרס לפעילות מוגברת: מדרס רב שכבתי המכיל שכבות מעצבות ותומכות כמו גם שכבות המיועדות לבלימת זעזועים ופיזור לחצים.
מדרס פונקציונאלי קשיח: מדרס קשיח עם ציפוי רך במנח מדויק.
מדרס רך – כף רגל סוכרתית: מדרס המשחרר אזורי לחץ מקל מידית על כאבים ומאפשר ריפוי של פצעים קשי ריפוי.